Açıkça söylüyorum yeni jenerasyon ders çalışmayı bilmiyor. Önüne 10 kitap alıp müzik fonunda bir yandan WhatsApp gruplarından gelen mesajlara cevap yetiştirip bir yandan instagram likelarını takip ederek ders çalışılmaz. Peki nasıl çalışırsak vaktimizi en verimli değerlendirebiliriz? Bu yazımda uzun saatler harcamadan en verimli ders çalışma tekniklerini yazacağım.
Önce ne için ders çalıştığınızı tanımlayın.
Eğer aylar sonra yapılacak bir sınava hazırlanıyorsanız planlı ve günlük çalışmanız gerekir. Bir iki gün içinde yapılacak bir vize veya final sınavı için elbette yoğun çalışmalısınız. Araştırmalar bu tür sınavlar için son birkaç günde yapılan yoğun çalışmanın yüksek not aldırdığını gösteriyor. Tabi ki sınavdan sonra kısa sürede unutulacağını da belirtmek gerekir. Siz hem yüksek not almak hem uzun süreli hafızada tutmak istiyorsanız hem düzenli tekrar yapın hem de son birkaç gün yoğun çalışın.
ALES, YDS,YÖKDİL,KPSS veya YKS için ise son birkaç gün yoğun çalışma işe yaramaz. Konuların çokluğuna göre 1 yıl ile 5 ay arasında bir süre düzenli çalışmalısınız. Çalışmaya başlamadan önce çıkmış soruları inceleyip soru tiplerine aşina olun. İyi bir kitap veya set alın. Bu kitabı belirlerken sınavı geçmiş kişilerden yardım alabilirsiniz. Kitap seçmek bence işin yarısıdır. Kimi de her ders için dört beş kitap alarak çalışıyor ki bu yanlış. Her ders için bir kitap alın. Bir tane de deneme veya çıkmış soru kitabı. Bitirdikçe yenisini alın. Eğer çalıştığınız ders ile ilgili konu eksiğiniz yoksa konu konu ayrılmış çözümlü test alın. Günlük birer konu için tüm testleri bitirmeye çalışın. Mesela bugün matematik üslü köklü sayılar yarın ikinci dereceden denklem çalışın. Mutlaka bir plan yapın. Ben içindekiler kısmında tarih işaretleme yapıyorum. Böylece her konu için bitirme tarihi beni güdülüyor. Tarih geçince o konu bitmemişse rahatsızlık hissi ders çalıştırıyor. Takviminiz sınavdan en az bir ay önce sona ermelidir. Hem esneklik açısından hem de son dönem bol bol tekrar yapabilmek için bir süre gerekli.
Ders çalışırken önce konu eksiğiniz var mı diye sorun. Mesela o konuda eksiğiniz varsa test çözerken bol yanlış yapılır ve bu da sizi bıraktırır. Konu eksiğiniz varsa alacağınız kitap en başta konu anlatımlı olmalı. Ya da bir çok öğrencinin yaptığı gibi YouTubeda hocalar var onları dinleyebilirsiniz. Ama uyarayım bu kanallar YouTube reklam politikası nedeniyle konuları derinlikli anlatacak uzunlukta video çekemezler. Ancak iyi bir start alabilirsiniz. Buradan konunun özünü kavrayıp kitaptaki çözümlü örneklerle geliştirebilirsiniz. Konu bilgisi biraz yol alınca çözümlü testlere geçmelisiniz. Çözümlü testleri çözüp yanlış yaptığınız soruların çözümlerine mutlaka bakın. Tekrar çözmeye çalışın. Sadece doğru yanlış hesaplayıp geçmeyin. Çözümüne bakmadığınız sorunun benzerini tekrar yanlış yaparsınız. Aynı hatayı yapmamak için çözümlerini inceleyin.
Not alın. Özellikle sözel dersler veya sayısal derslerin sözel konularında bilgilerin hafızada kalması için yazın. Ama kitaba bakarak aynısını yazmayın. Okuyun anladığınızı yazın. Hazır notlar, okuyup kendiniz not almadığınız sürece bir işe yaramaz. Başkasının notu başkasının ayakkabısı gibidir. Size asla tam olmaz. Kendi notunuzu kendiniz çıkarın. Okuyup anladığınız, notunu çıkardığınız bir konuyu unutmazsınız. Eğer ortam müsaitse okumaları yüksek sesle yapın. Böylece öğrenme sürecine daha fazla duyu organı dahil olarak öğrenme kolaylaşır.
Ders çalışırken cep telefonunuzu sessize alın. Sadece molalarda bildirimlere bakın. Saatte bir 10 dakika mola verin. Ama mola vermeden önce bu molayı hak edip etmediğinizi bir sorgulayın. Eğer son bir saat kitap başında hayal kurduysanız o molayı hak etmek için çalışın. Günlük çalışma planınızı erken bitirdiyseniz o gün kalan zamanı sevdiğiniz işlere ayırabilirsiniz. Tek rakibiniz kendiniz olun. O gün yatmadan önce çalıştığınız konu ve çözdüğünüz soru sayısını çıkarıp kendinizle gurur duyun. Boş geçirdiğiniz gün haftada biri geçmesin. Arada iki üç gün çalışmayı bırakırsanız bu hemencecik 15 gün bir aya çıkar. Sakın ara vermeyin. Sınav sonunda kazanınca ne olacağını düşünün, bu stresten tek seferde kurtulmayı hayal edin. Kendinizi motive edin.
Ders çalışırken ful sessiz bir ortam yaratmayın. Yan odada normal sesle TV izlenmesine takılmayın. Dersinize odaklanın. Dikkat, öğrenilen bir beceridir. Bu beceriyi edinin. Tabi ki ders çalıştığınız odada TV açmayın. Sadece tamamen sessiz bir ortam olmasın diyorum. Bu önerilere kulak verin. Başarılı olacaksınız. Kevser Bozkurt
Bu yazının tüm hakları saklıdır. Kaynak ve adres göstermeden paylaşım yapanları lütfen bildiriniz.
- Daha Kalıcı ve İyi Öğrenme İçin: SODTİ Tekniği
- Yüksek Lisansta makale yazma şartı var mıdır? Emekleriniz boşa gitmesin.
- İntihal oranı nedir, nasıl düşürülür?
- Rusya-Ukrayna Savaşı Altında Ukrayna Fizik Dergisi Çalışmalarına Devam Edebildi
- Akademik makaleleri ChatGPT’ye yazdırarak hile yapmayı konu alan akademik makaleyi ChatGPT’nin yazdığı ortaya çıktı — Bilimdili.com
Nasıl ders çalışılmaması gerektiği ile ilgili yazım aşağıdaki bağlantıdadır. https://lisansustuegitim.net/2023/01/19/nasil-ders-calisilmaz/