Daha önce dil sınavı için sıfırdan çalışıp ilk girişte sınavı nasıl geçtiğimi yazmıştım. Bana gelen sorular üzerine biraz daha ayrıntılı yazmaya karar verdim. Bildiğiniz üzere hepimizin amacı YDS veya YÖKDİLden iyi bir puan alıp özellikle doktora ve birçok yüksek lisans programına başvuru şartını karşılamak. Ben bu sınav için 5 ay yoğun çalıştım ve ilk denemede geçtim. Nasıl yaptığımı ve tavsiyeleri anlatayım.

Dil sınavı olsa da önce amacınızı belirleyin. Amaç okuduğunu anlamak bu sınavlarda. Mesela dinleme / konuşma becerisi ölçülmüyor. Veya günlük sitkom tarzı konuşma pratikleri sorulmuyor. Bu yüzden İngilterede bir süre kalmış bile olsanız. Orada edindiğiniz günlük konuşma sınavda işinize yaramaz. Bir tanıdığımda gördüm bunu. Bu sınavlar aslında Türkçe paragraf sorularına benziyor ama dil farklı tabi. Bu yüzden bilim, tarih, coğrafya, sanat vs her konudan kelime bilmek gerekiyor. Birçok öğrenci kelime bilgisini geliştirmek için kelime ezberliyor. Halbuki kelime öğrenmenin en etkili yolu okumaktır. Bol bol metin okuyun. Paragraf soruları çözün. ……Hoca gibi internette kurs veren hocalar var. Vaktiniz varsa kurs alın. Uzaktan eğitim veriyorlar. Olmazsa mutlaka konu konu ilerleyen gramer ve paragraf kitapları var. Birini seçin ve her gün kendinize bir görev verin. Bugün past tense yarın will öbür gün edilgen çatı vs diye günlük hedef koyun. Mutlaka örnek soru ve çözümlü bir kitap seçin. Çözüme bakmadan çözmeye çalışın. Doğru sayısı arttıkça kendinize güven de geliyor zaten. Ben lise 1 ve üni 1de gördüğüm İngilizce dersleri dışında ders almadım, kursa gitmedim (vaktim yoktu, kurs tavsiye ederim) ama ilk girişte hallettim bu engeli de. 5 ay hiç aksatmadan yoğun bir şekilde her akşam çalıştım. Kitaplarım seviye seviye ilerliyordu. Bu yüzden kolaydan başlamak hevesimin kırılmasını da engelledi. Çözdüğüm paragrafların satır sayısı gittikçe arttı. 6. kitabı bitirirken bir de baktım yarım sayfa paragrafları okuyup anlıyorum. Günlük 30 sayfanın altına düşmedim hatta bugün kaç yapabileceğim diye kendimle iddialaşıp 90 sayfa çalıştığım gün de oldu. Soru çözerken bilmediğim kelimeyi mutlaka işaretleyip üstüne anlamını yazdım. Günlük bir hedef konu çalışırken geçmiş iki üç hedef konunun da hızlı tekrarını yaptım. Çizili kelimeleri tekrar okudum.

Gündüz ise çocuğun okuldan çıkmasını beklerken, hastanede sıra beklerken, işte çay molasında kısaca 5-10 dakika vaktimin olduğu anlarda açtım telefonumdan duolingoyu pratik yaptım. Hiç ara vermeden beyni bir yabancı dil ile meşgul edince yeni bir düşünme sistemi gelişiyor. Beyin bu yeni dili ikinci bir dil gibi görüyor ve dil bölgesi aktifleşiyor ama siz haftada bir gün çalışırsanız beyniniz çok da gerekli olmadığı mesajını alacaktır. Bu işin püf noktası maruz kalmak. Sınavımız da okumaya yönelik olduğu için bol bol okumaya maruz kalmanız gerekiyor. Hiç ara vermeden. (Haftada bir gün mola olabilir). Markette bile aldığınız şeyin İngilizcesini düşünün, bu kaç para, bunu alacağım gibi cümleleri İngilizce kurmanız gerektiğini hayal edin. Bakın yıllarca yanlış yöntemleri deneyip para, emek, zaman harcayacağınıza 5 ay kendinizi sıkın derim.

Bu konuda tavsiye edeceğim uygulamalar… gramer çalışma için; duolingo, simpler, busuu. Kelime çalışma için; memrise, quizlet. Hepsinin farklı çalışma şekli var. Ama oyun gibi geliyor o yüzden zevkli. Ben genelde duolingodan daha çok fayda gördüm. Hiç temelim yokken orta seviyeye getirdi beni. Sonra onun üstüne eklemek için çalışma seti aldım. Bu uygulamalar benim gibi sıfırdan başlayanlar için güzel veya gün içinde pratik yapmak için iyi. Ama sadece bunlara çalışarak olmaz. O yüzden sınava birkaç ay kala yoğun tempolu ve sınava yönelik kitap-kurs gibi ek çalışmalar gerekir. Bu yazıyı beğendiyseniz lütfen paylaşın daha çok kişi faydalansın.

Kevser Bozkurt

Bu yazının tüm hakları saklıdır. Kaynak veya adres (link) göstermeden paylaşım yapanları lütfen bildiriniz.

Bu yazılara da bakabilirsiniz. https://lisansustuegitim.net/2022/10/21/dil-sinavini-nasil-gectim/ https://lisansustuegitim.net/2022/11/20/nasil-ders-calisilir/ https://lisansustuegitim.net/2022/10/19/ales-hakkinda-her-sey/


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: