Yüksek lisans ve doktorada ders dönemini bitirdiyseniz zorlu bir tez dönemi sizi bekler. Doktora öğrencileri yüksek lisanstan tecrübelidir ama yüksek lisans öğrencileri için bir tezde bulunması gereken bölümleri yazalım.
Kapak sayfası, içindekiler: üniversitenizin tez yazım şablonunu indirin. Tezinizi mutlaka bu şablonu kullanarak yazın. Çünkü şablon kullanmazsanız tüm yazı stili, paragraf stilleri, punto, kenar vs her şeyi sıfırdan siz ayarlamak zorunda kalırsınız. Şablon kullanırsanız tüm ince ayarlar hazır halde gelir size sadece yazmak kalır. Kapak sayfasında tüm bilgiler vardır siz sadece kendi adınızı, tez adınızı gibi kişisel bilgilerinizi düzenlersiniz. İçindekiler sayfası da şablona göre otomatik oluşturulmuştur. Siz Tezinizi yazdıkça içindekilere gelip sağ tıklayarak alanı güncelleştir yapmanız yeterli olur. Ama bunun için önce tezinizde eklediğiniz tüm başlıkları yazı stillerinden başlık2 başlık 3 gibi seçmiş olmanız gerekir. Sayfa numaraları da tez şablonunda hazırdır. Sizin ayrıca numara eklemenize gerek kalmaz.
Bilimsel etik, jüri onay, benzerlik sayfaları: bu sayfalar da şablonunuzda hazır olarak bulunur. Siz sadece bilgileri düzenleyin.
Teşekkür sayfası: teşekkür sayfasında tezinizde veya tüm yaşamınızda emeği geçmiş kişilere teşekkür etmeniz için. Danışmanınıza teşekkür etmeyi unutmayın. En çok anne ve babamıza teşekkür ederiz tabi ki.
Özet ve abstract, anahtar kelimeler: bu kısım en son yazılır. Özette araştırmanın konusu, amacı, yöntemi, örneklemi, sonuç ve önerilere birer ikişer cümle ile yer verilir. Bir sayfa civarında yazılır. Tez yazım kılavuzunda kelime sınırı belirtilir mutlaka okuyun. Mesela 500 kelime sınırı olabilir. Gereksiz uzun yazmayın veya makale özeti gibi kısa da yazmayın. Kelime sınırınızı en önemli gördüğünüz bilgilere biraz daha yer ayırarak kullanın. Anahtar kelimeler de tezinizde araştırdığınız kavram, kuram gibi bir iki kelimelik ipuçlarıdır. Diğer araştırmacıların tezinizde nelerden bahsettiğini bulması için kullandığı anahtarlardır. Arama kelimeleri olarak düşünebilirsiniz. Abstract ise özetin tam İngilizce tercümesidir. Anahtar kelimelerin de İngilizce karşılığı yine key words olarak eklenir.
Giriş bölümü: bu bölüm asıl konuya giriş yaptığınız bölümdür. Lafı asıl konunuza getirdiğiniz birkaç sayfalık bir bölümdür. Bu bölümde tüm cümleler atıflı olmalıdır.
Kuramsal çerçeve, ilgili araştırmalar: bu bölümde araştırma konunuzla ilgili ayrıntılı bilgi vermeniz gerekir. Konuyu farklı başlıklar üzerinden açıklarsınız bu bölümde de tüm cümleler atıflı olmalıdır. En sonunda yurt içi ve yurt dışında yapılan ilgili araştırmalara yer verilir. Yapılan araştırmalar özetlenip hangi konularda araştırmaya ihtiyaç duyulduğu gösterilir.
Problem durumu, amaç, araştırma soruları: bu bölümde sizin araştırmanızın alanyazına yapacağı katkılar ve dolduracağı boşluk anlatılır. Araştırmanızın amacı, araştırma sorularınız ile birlikte yazılır. Tüm araştırma sorularınızın cevapları bulgular bölümünde cevaplanmalıdır.
Sayıltılar, sınırlıklar, tanımlar: araştırmanızı yaparken bazı durumları kontrol edemezsiniz. Mesela kişiler sorularınıza moduna göre cevap verir, acelesi vardır özenmez, hiç düşünmediğiniz bir sorun çıkar gürültü, sıcak, soğuk gibi. Bazı durumları baştan kabul edersiniz bunlar sizin varsayımlarınız olur. Sizin araştırmanızı sınırlayan durumlar da olabilir. Türkiyede ekonomi okuryazarlığını araştırıyorsunuz diyelim. Araştırmanızı belli bir ilde yapmış olabilirsiniz ya da sadece internetten form ile veri topladınız veya yüzyüze yerine hazır soru kağıdını verdiniz. Öğrencilere bir araştırma yaparken belli okul ve sınıf seçtiniz veya zaman olarak süre sınırınız oldu. İşte bunlar hep sizin sınırlıklarınız olur. Bir de tez boyunca kullandığınız bazı kavramları okuyucuya hangi manada kullandığınızı açıklayan bir sayfa vardır. Bu da tanımlar sayfasıdır.
Yöntem, örneklem, veri toplama, veri analizi, geçerlik ve güvenirlik: araştırma yönteminizi, ne yaptığınızı, nasıl yaptığınızı bu bölümde açıklarsınız. Nitel veya nicel bir yöntem veya karma bir araştırma yapmış olabilirsiniz. Yönteminizin genel ilkelerini atıfla vermeli ve tezinizde ne yaptığınızı açıklamalısınız. Verileri hangi araçlarla ve nasıl topladığınızı yazmalısınız. Gözlem, görüşme, döküman incelemesi, anket, ölçek kullanmış olabilirsiniz. Kullandığınız her ölçme aracını tanıtmalısınız. Verilerinizi nasıl analiz ettiğiniz de önemlidir. Nicel veriler için spsste madde istatistikleri, test istatistikleri, t testi, anova gibi yöntemler kullanılır. Nitel veriler için kodlayıcı, veri üçgenlemesi olabilir. Mesela bir uzmandan da verilerinizi analiz etmesini isteyin aynı sonuçlara ulaşması güvenirliği artırır. Tabi tüm bu çabaları tezinizde yazarsınız.
Bulgular: bu kısımda yaptığınız tüm analizler yer alır. Araştırma sorularını tek tek cevaplarsınız. Cevaplarken verilerinizi ve analiz sonuçlarını kullanmalısınız. Tablolar, grafikler, cevaplayanların cevaplarından alıntılar kullanırsınız. Bu kısımda pek atıf olmaz.
- Daha Kalıcı ve İyi Öğrenme İçin: SODTİ Tekniği
- Yüksek Lisansta makale yazma şartı var mıdır? Emekleriniz boşa gitmesin.
- İntihal oranı nedir, nasıl düşürülür?
- Rusya-Ukrayna Savaşı Altında Ukrayna Fizik Dergisi Çalışmalarına Devam Edebildi
- Akademik makaleleri ChatGPT’ye yazdırarak hile yapmayı konu alan akademik makaleyi ChatGPT’nin yazdığı ortaya çıktı — Bilimdili.com
Sonuç ve tartışma, öneriler: araştırma amacınıza göre bulgularınızdan ulaştığınız genel sonuçlar burada yazılır. Bulduğunuz sonuçları diğer araştırmalara atıf yaparak karşılaştırma yapabilirsiniz. Mesela bir araştırmada bir sonuç bulundu siz bu araştırmayla o araştırmada cevaplanmamış bir noktayı yakalamış olabilirsiniz. Çoğu öğrenci şununla aynı sonuçlara ulaştık deyip bitiriyor. Bu bana doğru gelmiyor. Siz hangi eksik taşı tamamladınız o kısmı yazmalısınız. Sonuç ve tartışma birlikte yazılabilir. En sonda da yapılması gerektiğini düşündüğünüz araştırmaları önerebilirsiniz. Veya kendi araştırmanıza dayanarak farklı öneriler yapabilirsiniz.
Kaynaklar: atıf yaptığınız tüm kaynaklar yazılır. Makaleler, kitaplar, İnternet sayfası, tezler, gazeteler, vs. Nasıl kaynaklar yazılır bakmak için apa kurallarına uyulur. Tez şablonunuza da bakın. Ayrıca tez yazım kılavuzu mutlaka vardır. Ona da bakın. Kısa ve öz oluyorlar. Burada güncel bir link bırakıyorum. https://ramazanasar.com/apa-7-yazim-kurallari/
Ekler: varsa ekleriniz kaynaklardan sonra eklenir. İzin belgeleri, çok uzun alıntılar, ölçekler vs.
Kevser Bozkurt