Arkadaşlar bu siteyi kurma sebebim lisansüstü eğitimde doğru bilinen yanlışları bildiğim kadar düzeltip yeni başlayanlara veya başlayacaklara yardımcı olmak. O kadar basit konularda saçma inanışlara rastlıyorum ki tahmin edemezsiniz. Ben de çok saçma şehir efsaneleri yüzünden çok vakit kaybettim. Sizler de öyle olmayın diye sık rastladığım yanlışları düzelterek yazdım.

İşte o lisansüstü eğitimi kabusa çeviren şehir efsaneleri

En son girdiğiniz ALES geçerlidir. Bu yüzden önceki puanımdan daha düşük bir puan alma ihtimali nedeniyle yeniden sınava girmek risklidir. Hayır son beş yıl içinde girdiğiniz tüm ALES puanlarınız geçerlidir. Bir başvuruda istediğiniz puanı kullanırsınız. Hangi puanı kullanacağınız sizin seçiminizdir. İstediğiniz kadar sınava girebilirsiniz. Tabi bütçeniz elveriyorsa.

Aynı anda iki yüksek lisans başvurusu yapılmaz. Hayır isterseniz aynı anda 20 üniversiteye birden başvuru yapabilirsiniz. Halen bir yüksek lisans veya doktora öğrencisi olsanız da başvurabilirsiniz. Kazandınız diye kayıt yaptırmak zorunda değilsiniz. Ama zaten öğrenci iseniz kayıt sildirmeden başka bölüme kayıt yapamazsınız (tezsiz yüksek lisans hariç). Kayıt sildirmek bir gün ile bir hafta arasında değişir. Mesela yüksek lisansta öğrenci iken başka bir bölüm kazandınız. Kayıt olmak istiyorsunuz. Hemen öğrencisi olduğunuz üniversitenin öğrenci işlerine kayıt sildirmek için dilekçe ile başvurun ve durumu anlatın. Durumu anlatınca işleri çabuk hallettikleri oluyor.

Aynı anda iki yüksek lisans yapılamaz. Hayır olabilir. Biri veya ikisi de tezsizse aynı anda iki yüksek lisans öğrencisi olabilirsiniz. Tezli ve tezli aynı anda okunamaz. Doktora için de aynı şey geçerli. Doktora öğrencisi iken yüksek lisansa kayıt olamazsınız. Tezsiz yüksek lisans hariç tabi. Tezsiz yüksek lisans için herhangi bir sınır yoktur. Lisans okurken yüksek lisans yapılır mı? Evet ona da izin verilir. Diyelim bir bölümde lisans öğrencisisiniz. Başka bir lisans diplomanızla yüksek lisansa başvurup yüksek lisans öğrencisi de olabilirsiniz. Hem tezli yüksek lisans da olabilir. Ben hem hukuk lisans hem eğitim bilimleri tezli yüksek lisans öğrencisi oldum. İstesem bir de Tezsiz öğrencisi olabilirdim. Yani kısaca Tezsiz + Tezsiz olabilir; tezli +Tezsiz olabilir; tezli+tezli olamaz; lisans+Tezsiz olabilir; lisans +tezli olabilir; doktora + Tezsiz olabilir; doktora +tezli olamaz; doktora +lisans olabilir.

Aynı üniversitenin farklı yüksek lisans bölümlerine başvurulamaz. Buna direkt yanlış diyemiyorum. Bunu başvuracağınız ilan içerisinde yazıyorlar. Bazı üniversiteler aynı anda birden fazla başvuruya izin veriyor bazıları en fazla iki bölüme başvuru yapın diye sınır koyabiliyor. Daima başvurduğunuz ilanın ilk sayfasındaki genel esasları dikkatlice okuyun. Bu arada tekrar edeyim. Aynı anda farklı üniversitelerdeki ilanlara sınırsız başvurabilirsiniz. Bu paragrafta yazdığım aynı üniversitedeki farklı bölümlere başvurmak.

Tezsiz yüksek lisans ile doktoraya başvurulur. Hayır doktoraya başvurmak için tezli yüksek lisans mezunu olmanız gerekir. 2013 öncesi mezun olduysanız Tezsiz yüksek lisans mezunu da olsanız doktoraya başvurabilirsiniz. Yasa o tarihte değişmişti çünkü.

Tezsiz yüksek lisans 3 dönem yani bir buçuk yıl sürer. Hayır derslerinizi ve dönem projenizi iki dönemde de bitirebilirsiniz. 3 dönem olayı azami süredir. Yani 3 dönem bitmesine rağmen hala tüm derslerinizi ve dönem projenizi veremediyseniz atılırsınız. Bu azami süre olayı tezlide de vardır. 2 senede dersleri ve toplam 3 senede tez de dahil her şeyin bitmesi gerekir. Normal süre ise 1 yıl ders 1 yıl tez olmak üzere toplam 2 yıldır. Doktorada normal süre 4 yıl azami süre 6 yıldır. Dersleri verip Yeterlik sınavına girmek için ise toplam 5 dönem yani iki buçuk yılınız vardır.

Yüksek lisans için yökdil hocalar tarafından beğenilmez. Hayır yds ve yökdil arasında üniversiteler için geçerlilik bakımından fark yoktur. Her ikisi de geçerlidir. Yökdil sadece kamuda dil tazminatı için geçerli değildir. Ve her iki sınav da yine 5 yıl geçerlidir. Başvuru yapacağınız ilanın son başvuru günü itibariyle dil sınavınızın sonuç açıklama tarihinden 5 yıl geçmemiş olması gerekir. O yüzden arada sınava girip taze puan alsanız iyi olur. Bir günle doktora kaydı yaptıramayanı gördüm. Başvururken dil puanı geçerliymiş ama yedek listeye kalmış tarih ilerlediği için kabul alamadı. Keşke bir yıl sonra tekrar sınava girmiş olsaydı. Şu linkteki yönetmeliği kesinlikle okuyun. Ayrıca üniversiteniz lisansüstü eğitim yönetmeliğini de üniversiteniz sitesinden indirip okuyun. https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=21510&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5

Kevser Bozkurt

Bu yazının tüm hakları saklıdır. Adres ve kaynak göstermeden paylaşım yapanları lütfen bildiriniz.


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: