Geçen hafta doktora tez önerisi savunma sınavına girdim. Doktora eğitimi ders dönemi, seminer ve Yeterlik sınavından sonra tez önerinizi vermenizle devam eder.
Tez önerisi Yeterlik sınavını vermenizden itibaren 6 ay içinde savunulması gereken bir aşama. Önce hocanızın da görüşü ile bir konu seçiliyor sonra o konu üzerine bir literatür taraması yazmanız gerekiyor. Sonra araştırma probleminiz, sorularınız ve yönteminizi belirliyorsunuz. Enstitü sayfasından indireceğiniz bir tez önerisi şablonu üzerinde başlıklarınızı yazmanız gerekiyor. Bir tez önerisinde giriş, kuramsal çerçeve, problem durumu, araştırmanın amacı, önemi, araştırma sorusu, alt problemler, literatür taraması, yöntem, örneklem, veri toplama araçları, veri analizi, zaman planı ve maliyet tablosu yer alıyor. Siz bu başlıkları yazıyorsunuz. Kesinlikle şablon kullanın çünkü sıfırdan yazmak zor olur. Şablonda yazı, başlık ve paragraf stilleri, içindekiler tablosu, tablo ve şekiller için stiller hazır olur. Stil ile uğraşmazsınız. Tez önerisini hazırlayınca hoca kontrol etmelidir. Jüri oluşturulduktan sonra savunma günü verilir. Savunmadan önce önerinizi jüriye de göndermelisiniz. Savunma için önerinizi özetleyen bir power point sunusu hazırlamanız gerekir.
Savunma günü özenilmiş bir kıyafet ile sununuzu jüriye sunarak anlatırsınız. Jürinin öneri ve soruları veya düzeltmenizi istediği yerler olabilir. Savunma esnasında imzalanacak evrakları önceden hazırlamak en iyisi. Çünkü o heyecanla unutulabilir. Jüri genelde yapıcı eleştirilerde bulunuyor. Kolaylaştırıcı önerileri oluyor. Benim jürim öyleydi. Sorduğu sorular önerimi netleştirmem ve sınırlarını iyi çizmem içindi. Savunma sonrası enstitüye gerekli evrakları teslim etmek gerekir.
Savunma için hocalara ikram hazırlamak gerekiyor mu böyle bir adet var mı bilmiyorum. Ben zaten şehir dışından gittiğim için öyle bir adet olsa bile yapamazdım. Ama varsa bile bana hoş bir uygulama gibi gözükmüyor. Benim için oldukça güzel bir tecrübe oldu. Şimdi harıl harıl çalışma azmiyle doldum. Umarım siz de istediğiniz yerlere gelirsiniz. Kevser
- YDS ve YÖKDİL için tüyolar
- İntihal oranı nedir, nasıl düşürülür?
- Bilimsel araştırmalarda etik ihlal
- Makale eleştirisi ödevi nasıl yapılır?
- Yüksek lisans yapacağım ne yapmalıyım?
Bu yazının tüm hakları saklıdır. Adres ve kaynak göstermeden paylaşım yapanları lütfen bildiriniz.