Tezli ve tezsiz yüksek lisansı genel nitelikleri ile karşılaştırdığım yazı aşağıda bağlantıdadır. Bu yazıda ise hangi alanda yüksek lisans yapılmalı ve bölüm şartları nasıl öğrenilir onu yanıtlayacağım.
tezli yüksek lisans mı yoksa tezsiz yüksek lisans mı?
Birden fazla yüksek lisans başvurusu yapmak
Tezli veya tezsiz yüksek lisans yapmaya karar verdikten sonra yüksek lisans yapacağımız alanı seçmek gerekir. Bazı üniversiteler aynı ilanda birden fazla bölüme başvuru hakkı verirler. Bu durumda aklınızdaki iki bölüme de başvurup sonuca göre de hareket edebilirsiniz. Aynı anda birden fazla üniversiteye başvurma konusunda ise hiçbir sınır yoktur. İsterseniz aynı anda 10 farklı üniversiteye başvurup hepsini de kazanabilirsiniz. Ama birine kayıt yaptırdığınızda daha sevdiğiniz başka bir üniversite veya bölümü kazandığınızda kayıt yaptırabilmek için diğer kaydınızı silmek gerekir. Bunun için enstitüye başvurulur orada yeni kayıt için sileceğim derseniz hızlandırırlar. Yine de bir gün ile bir hafta arasında kayıt silme süresi değişir. Bu yüzden yeni kayıt tarihlerine dikkatli bakın.
Yüksek lisans başvuru şartları
Elbette şansımızı birçok üniversitede deneriz ama aklımızda bölüm olması lazım. Yüksek lisans ilanlarında şartlar bölümünde o bölüme başvuranlarda aranacak şartlar yazar. Siz mezuniyet alanınız, ALES ve/veya dil puanınız şarta uygunsa başvuru yapabilirsiniz. Yanlış anlaşılmasın sakın bazı bölümlerde dil şartı yoktur. ALES şartı ise 55 baraj her bölümde olmakla birlikte bazı üniversiteler 60 veya 70 yapabilir. Genelde büyük üniversitelerde ALES şartı yükseltilip ekstra dil şartı olabiliyor. Hatta diploma mezuniyet not ortalama şartı da olabiliyor. Çoğunda ise sadece alandan mezun olma şartı vardır. İlgilendiğiniz ilanın şartına bakıp görebilirsiniz. Bu sene başvurmayacaksanız bile ilan şartlarını inceleyin. Bir sonraki sene genelde aynı şartlar olacaktır.
Hangi bölümde Yüksek lisans yapılmalı
Hangi bölüm olacağını seçmek ise bence en önemli adım. Çünkü alanınızla ilgili bir bölümse okuması, çalışması daha kolay olur. Alan içi olduğu için ekstra bilimsel hazırlık aşamasına tabi olmazsınız. Ayrıca doktora yapmak isterseniz aynı alanda devam edebilirsiniz. Ama alan dışı yüksek lisans yaparsanız bilimsel hazırlık sınıfı karşınıza çıkabilir, diğer öğrencilere kolay gelen birçok ödevde zorlanabilirsiniz. İleride doktora yapmak isterseniz bazı üniversiteler sizi lisans alanınız tutmadığı için geri çevirebilir. En iyisi lisans, yüksek lisans ve doktora alanlarının aynı olması. Eğitim Fakültesi mezunu iseniz Eğitim bilimleri enstitüsü bölümlerinden kendi branşınız ve Eğitim yönetimi, Eğitim teknolojileri, Eğitim felsefesi vb gibi bölümler seçilebilir. Tabi burada yüksek lisans yapma amacınız en önemli faktör. Çünkü yüksek lisans sonrasında doktora yapmayacaksanız tezsiz de yapabilirsiniz. O zaman ALES ve dil şartı da gerekmez. Akademiye girmek ve hoca olmak niyetinde iseniz öğretim üyesi ilanlarında en çok aranan bölümlerin eğitimini almak biraz daha mantıklı olabilir. Doktora yapmak istiyor ama akademi hedefiniz yoksa kendi branşınızda ilerleyin derim. Herkese başarılar dilerim. Lütfen düşüncelerinizi yoruma yazın. Sizin fikirlerinizden besleniyorum. Kevser Bozkurt
- YDS ve YÖKDİL için tüyolar
- İntihal oranı nedir, nasıl düşürülür?
- Bilimsel araştırmalarda etik ihlal
- Makale eleştirisi ödevi nasıl yapılır?
- Yüksek lisans yapacağım ne yapmalıyım?
Bu yazının tüm hakları saklıdır. Kaynak(isim) veya adres(link) göstermeden paylaşım yapanları lütfen bildiriniz.