Yüksek lisans ya da doktora yapmak üniversite bitiren bir çok kişinin isteği ancak bir yandan çalışmak, bir yandan ödev, vize, final ayrıca yolculuk zahmeti gibi sebepler yüzünden büyük sıkıntı. Bu yazımda çalışırken lisansüstü yapmanın zorluklarına ve bazı önerilere yer vereceğim.
Yüksek Lisansta 1 yıl doktorada 1,5 yıl ders dönemi var. Tez döneminde genelde sık sık okula gitmek gerekmiyor. Bu yüzden çalışanlar için en sancılı dönem ders dönemleri. Çünkü derslere devam zorunluluğu var. Toplam 14 haftadan oluşan bir dönemde 3 hafta gitmeme hakkınız var. Okulunuz aynı ilde ise bir şekilde oluyor ama farklı ilde ise yol yorgunluğu ile derslere girmek, sunum yapmak, sınav vs ve üstüne tekrar yol yaparak eve dönmek gerçekten yıpratıcı. Hele evde sizi bekleyen küçük çocuğunuz da varsa destek almanız şart oluyor. Ben bu dönemlerde annem ve rahmetli babamın çok desteğini gördüm. Ders günleri ve ödevlerin yoğun olduğu dönemlerde çocuklarımla ilgilendiler. Maalesef babamı geçen yıl kaybettim, hayatımdaki tüm başarılarımın mimarıydı. Hep desteklerdi beni. Umarım anne babanız hayattadır. Onlar bu zorlu süreçlerde sizin en güçlü yardımcınız olacaktır. Yardım istemekten çekinmeyin. Süper kahraman değilsiniz. Çocuk da yaparım kariyer de ama tabi ki Yardım almak hakkımdır diye düşünün.
Tezsiz yüksek lisansta bir çok üniversitede uzaktan programlar var onları da düşünebilirsiniz ama tezlide uzaktan olmuyor. Doktorada zaten uzaktan olmaz. Ama bazı hocalar sadece kendi dersleri için uzaktan eğitim tercih edebiliyor. Hepsi uzaktan olmaz ama benden söylemesi.
Ödevleri son güne bırakmamanızı ve üstüste gece çalışmamanızı öneririm. Özellikle çocuklu, çalışan kadınlar ödevleri gündüz ve akşam çocuklar uyanıkken yapamıyor. Bu yüzden gece uykusunu feda edip çalışıyor. Ben de açıkçası böyle yaptım ama sonunda sağlığımdan oldum. Sakın kendinizi bitirecek kadar çalışmayın. İnanın ortada ödev olduktan sonra mükemmel olsa da vasat olsa da geçiyorsunuz. Mükemmel olacak diye sağlığınızı sermaye yapmayın. Gece uykusunu 2saat feda edin belki ama sabaha kadar çalışmayın.
Yasal olarak eğitim herkesin hakkıdır. Bunun için derslerinizin olduğu gün için dilekçe ile çalıştığınız kuruma başvurun. Özel veya resmi hiçbir kurum bunu engelleyecek bir işlem yapamaz. Anayasal hakkınızdır. Mesela öğretmenseniz programı düzenleme isteyebilirsiniz. Aksi bir durumda idare mahkemesinde dava açma hakkı ve sorumlu idareye karşı tazminat isteme hakkı doğar. Bu hakların doğması için mutlaka dilekçe ile başvurmuş olmalısınız. Tazminat hakkının doğması için de idarenin kasten zararınıza hareket etmesi gerekir. Mesela boş gün verebilecek durumda iken vermemesi gibi. Derslerinizi ders kayıt aşamasında bir güne toplamanızı öneririm. Dersi seçerken gün ve saati yazar. Yazmıyorsa enstitü sayfasında yayınlanmıştır. Orada da yoksa hocasına mail atıp sorun. Dersleri tek güne toplarsanız hem yol masrafı hem iş dengesi açısından iyi olur. Herhangi bir sorun olursa ders ekle bırak haftasında düzeltebilirsiniz. Kevser Bozkurt
Bu yazının tüm hakları saklıdır. Adres ve kaynak göstermeden paylaşım yapanları lütfen bildiriniz.