Tez yazarken literatür, kuramsal çerçeve, yöntem vs çok fazla bilmeniz gereken beceri var ama bunların dışında çok önemsenmeyen ama kilit olan bir beceri daha var. O da PCde yazı yazmak. Kaynakça oluşturmak, atıf vermek, içindekiler eklemek, tablo yapmak, grafik oluşturmak, dipnot vs. Bu yazıda onlardan bahsedeceğim.

Yazı yazmak için word haricinde de programlar var. Openoffice, libre gibi ücretsiz programları indirip kullananlar bir hayli çok. Ben wordü kullanıyorum o yüzden onunla ilgili bilgilerimi paylaşacağım. Tez veya tez önerisi için yazı programı kullanacaksanız kesinlikle enstitü sayfasından tez şablonunu indirin. Çünkü şablonlar hazır stilleriyle işinizi büyük ölçüde kolaylaştırır.

İçindekiler ekleme

İçindekiler eklemek için önce tüm başlıklarınıza tek tek gidip seçerek sağ yukarıda bulunan stillerden başlık 2. düzey, başlık 1. düzey gibi seçim yapmalısınız. Gezinti sekmesini işaretleyerek tüm başlıkları sol kısımda görebilirsiniz. Başlık seçme işi bitince başvurular kısmından içindekiler tablosu ekleyi tıklayın. Yazınız devam etse bile içindekilere gelip sağ tıkladığınızda alanı güncelleştir yaparak içindekiler tablosunu güncel tutabilirsiniz.

Dipnot ekleme.

Yine başvurular kısmında dipnot ekleyi tıklayın. Son not ekle derseniz tüm notlar son sayfada görünür. Dipnot eklediğiniz kelimenin üstüne bir sayı eklenir ve öncesine yeni dipnot ekleseniz de sayı ona göre kendiliğinden düzelir. Kelimeyi silerseniz dipnot da silinir.

Tablo stili belirleme ve tablo başlığı

Tabloyu direkt tablo ekleden eklersiniz. Ama tezlerde tablonun dikey çizgileri kullanılmaz bu yüzden tabloyu doldurduktan sonra stil seçmelisiniz. Bunun için tablonun köşesindeki +yı tıklayıp tabloyu seçin. Tablo düzen/tasarım seçiminden Tablo stilini seçebilirsiniz. Tablonun içindeki yazıları sığması için yönergeye göre 10, 9 veya 8 puntoya düşürebilirsiniz. Ayrıca tablonun şablona göre alt veya üstüne başvurular/resim yazısı ekleden başlığını eklemelisiniz. Eklerken Tablo, şekil, resim seçeneklerinden tabloyu seçin. Böylece daha sonra tablolar listesini ekleyebilirsiniz.

Grafikler

Grafik ekle kısmından grafik eklenebilir. Üstelik excelde düzenleme imkanı verir. Böylece grafiğinizin dikey ve yatay eksen ismi, değişkenlerin isimleri, büyüklükleri çok kolay ayarlanır ve düzeltilebilir. Grafiğinizin sütun, pasta vs türünü de burada seçmek mümkün.

Kaynaklar

Kaynakça eklerken mendeley, endnote gibi programlar kullanabilirsiniz. Bunlar atıf ve kaynakçayı kolaylaştırır. Ancak bilmiyorsanız şablondaki örnek kaynakçayı silerken bir tanesini bırakın. Sonra her kaynakça eklerken kaynağı enter yapmadan yazın sonra enter diyerek diğerine geçin. Böylece seçili stil kalmış olur. Stil yoksa da ilk kaynağı seçip paragraf düzenlemeden asılıyı seçin. Tüm kaynakları ekledikten sonra tümünü seçip paragraf / sırala /A’dan Z’ye yaparak hepsini alfabetik sıraya koyun.

Bu arada bir püf noktası her gün yazdığınız çalışmanızı kendinize mail atarak korumaya alın. Böylece silinse bile tekrar indirebilirsiniz. İsmine her defasında tarih ekleyin karışmaz. Kevser Bozkurt

Bu yazının tüm hakları saklıdır. Kaynak ve adres göstermeden paylaşım yapanları lütfen bildiriniz.


“Dipnot, atıf, içindekiler… tez yazmanın teknik püf noktaları” için 2 cevap

  1. Beyaz Mürekkep Avatar

    Yüksek lisansa başlayacaklara faydalı olacak bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık.

    Liked by 1 kişi

    1. aPhDstudent Avatar

      Teşekkür ederim.

      Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: