Teziniz için öncelikle kuramsal çerçeve yani bir literatür taraması yapmanız gerekir. Bu yazıda kolay tarama ipuçlarını yazacağım.

Tez konunuz için ilgili makale ve tezlere ulaşmanız gerekecektir. Bunun için Google scholar (Google akademik) ve tez.yok.gov.tr (ulusal tez merkezi) en çok kullanılan adreslerdir. Academia, proquest, science direct, scopus, elsevier, wiley, Eric, vb birçok arama platformları bulunmaktadır. Üniversitenizin kütüphane araç çubuğunu bilgisayarınıza kurarak üye olduğu daha fazla platforma da ulaşabilirsiniz. Bununla ilgili daha detaylı bir yazı hazırlayacağım. Şimdi bu platformlarda kestirme yöntemleri yazacağım. Her şeyden önce konunuzla ilgili anahtar sözcükleriniz olmalıdır. Uzaktan eğitim, ölçme değerlendirme, okul dışı öğrenme, öğretmen eğitimi gibi anahtar sözcükleri arama çubuğuna yazarak ilgili yayınlara ulaşabilirsiniz. Ulaştığınız yayının konunuzla doğrudan alakalı olup olmadığını anlamak için önce özeti okuyun. Özellikle tezlerde bu çok önemlidir. Yüzlerce sayfa bütün tezleri okumak mümkün olmaz. Okuduğunuz araştırma, konunuzla ilgili ise kendi araştırmanıza dahil edersiniz. Eğer konunuzla ilgili derleme makalesi varsa onun kaynakça bölümüne ilk önce bakın. Oradaki Yayınları arayarak literatür taramasını çok hızlandırabilirsiniz. Eğer yoksa konunuzla ilgili ulaştığınız en yeni yayının kaynakçasına bakın. Orada ilginizi çekecek bir çok makale/ tez bulacaksınız. Anahtar sözcükleri İngilizce yazarak tekrar arayın. Yabancı yayınlara da bu yöntemle ulaşabilirsiniz. Eğer yayın açık değilse üniversite kütüphane çubuğu ile aramayı yineleyin. Çoğuna bu şekilde erişim mümkün. Yine de ulaşamadıysanız doi numarası ile ulaşmayı deneyin. Çalışmanızda bol bol yabancı yayın kullanmanızı öneririm. Hem dünyada trendleri takip etmiş olursunuz hem de intihal her zaman düşük çıkar.

Özetlersek anahtar sözcükleri Türkçe ve İngilizce aratın. Önce meta analiz, meta sentez gibi derleme makalesi bulmaya çalışın yoksa en yeni tarihli yayının kaynakçasına bakarak taramayı genişletin. Tez bulursanız bunun makalesi çıkmış mı diye yazar adı ile tekrar aratın. Herkese kolay gelsin. Kevser Bozkurt

Bu yazının tüm hakları saklıdır. Kaynak ve adres göstermeden paylaşım yapanları lütfen bildiriniz.


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: