SCI, SSCI, AHCI indekslerini hocanızdan duyarsınız. Bir de yağmacı (predatör) dergi konusu var. Bu yazıda onları açıklayacağım.
Yazdığınız makaleleri bir dergiye göndermeniz gerekir. Paylaşılmayan bir bilgi hiçbir şeydir. Bunu paylaşmanın en etkili yolu da dergi makalesi olarak yayınlamaktır. Siz de araştırmanızı yaparken literatür tarama aşamasında dergi makalelerini ve tezleri okudunuz. Tüm araştırmacılar bu aşamada bu yayınları takip ederler. Araştırma konunuzla ilgili yayınları anahtar sözcük kullanarak ararsınız ancak belli bilim alanlarında yayın yapan dergileri taramak daha kolay olur. Üstelik ulaştığınız her yayın kaliteli olmayabilir. Üzülerek söyleyeyim ki uydurma verilerle, masa başında yazılan makaleler ve bunları para karşılığı yayınlayan dergiler her yerde karşınıza çıkar. Hem de Türkiye uyduruk yayın yapma konusunda Dünya’da başı çeken ülkeler arasındadır. Doçentlik kriterlerini sağlamak veya mezun olmak için sahte yayın yapmak iyice yaygınlaşmıştır maalesef. Literatür taraması yaparken bu yayınlara denk gelmemek için yukarıda belirttiğim indeksleri takip etmek faydalı olacaktır.
Bu indeksler merkezi Amerika’da bulunan bir kuruluş (ISI) tarafından oluşturulur. Ve yayın yapma sürecini kalite bakımından ölçerek indeksler. Gerçi kabul süreçlerinin oldukça seçici olmasından dolayı yağmacı olmayan bir çok dergi de listeye giremeyebilir ama listelenen dergilerin kaliteli olduğu kesinleşmiş olur. Böylece tüm dünyada araştırmacılar güvenle bu dergilerdeki makaleleri okuyabilir. Eseriniz bu dergilerde yayınlanırsa itibar kazanır ve bol atıf alır. Bu yüzden bu dergileri takip etmek ve yayın yapmak önemlidir. Böyle dergilerde yayın yapmak hocaların bile zorlandığı bir konudur.
Yanlışlıkla makalenizi yağmacı bir dergiye gönderirseniz ne mi olur?
Sadece paranız gitmez. Makaleniz yani aylarca verdiğiniz emek de çöp olur. Çünkü bu dergide makaleniz uydurma sanılır, atıf almaz. Üstelik artık başka bir dergiye de gönderemezsiniz. Etik ihlal olur. Bu makaleden alacağınız tek fayda yayın sayısı olur. Para isteyen her dergi yağmacı değildir. Lütfen öyle bir genelleme de yapmayın. Ama makaleniz çok kolay kabul aldı, hiç revizyona uğramadı, hızlıca basıma girdiyse şüphe etmek lazım. Çünkü ciddi dergilerde uzun bir hakem süreci sizi bekler.
İndeksleri açalım. SCI: Science Citation Index Fen alanındaki dergiler. SSCI: Social sciences citation index sosyal bilimler alanındaki dergiler. AHCI: arts and humanities citation index sanat ve beşeri bilimler alanındaki dergiler. WOS: web of Science Kısa bir Google araması ile ilgilendiğiniz bilimin dergi listesine ulaşabilirsiniz. Ya da isindexing.com clarivate.com Kevser Bozkurt
Bu yazının tüm hakları saklıdır. Yazar ve adres göstermeden paylaşım yapanları lütfen bildiriniz.