Son yıllarda birçok öğrenci tezinde kullanacağı verileri online anketler ile topluyor. Önceden anket kullanan öğrenciler anketini kağıda bastırır hedef kitlesine giderek anketleri cevaplamasını isterdi. Bu şekilde okuluma gelen öğrenciler oldu ve anketlerini de cevapladım. Ama bu şekilde veri toplamak görüldüğü gibi hayli zahmetli. Sürekli bir yerlere gidip insanlara ne yaptığınızı anlatıp anketinizi cevaplamasını istiyorsunuz. Onlar da vakti varsa hemen cevaplamaya çalışıyor kimi de sonra cevaplayacağını söyleyip kağıdı bıraktırıyor. Anketinizi almak için tekrar gitmeniz gerekiyor. Elbette cevaplandıysa gayet olabilir bir durum, insanlar her zaman müsait olamaz ama üç dört kez gittiğiniz halde “hocam daha bakamadım cuma bir daha gelin” diyenler olabiliyor.

Hem zaman hem maddi zorluğu aşmak için online anket imdada yetişti gibi. Google forms ya da surveymonkey gibi platformlar üzerinden istediğiniz türde anket oluşturabilirsiniz. Hem de ücretsiz. Soru cevap, seçenekli, likert tipte vs. Çok çeşitli hatta aşamalı anketler yapılabiliyor. İstediğiniz soruyu cevaplaması zorunlu seçip böylece yanıtlayıcıların o soruyu yanıtlamadan geçmesini engelleyebiliyorsunuz. Sonuçları kendiliğinden özetliyor, tablolaştırıyor. Ne zaman yanıtlandığını gösteriyor.

Dezavantajları

Ancak belirtmek gerekir ki tüm kolaylığına rağmen bu yöntemin de oldukça riskli bir yönü var. Yanıtlayanlar hedef kitleniz olmayabiliyor. Siz anketin linkini bir gruba attığınızda hiç bilmediğiniz kişilerin görmesi ve cevaplaması mümkün hale gelir. Mesela siz fen öğretmenleri için bir anket linkini paylaştığınızda bunu diğer branş öğretmeni de yanıtlayabilir bunun için demografik bilgileri de ilk başta sormanız gerekir. Sorsanız bile sırf eğlencesine rastgele yanıtlayanlar olabilir. Böyle bir şey olmasa bile hocalar verilerinizi güvenli bulmayabilir. En iyisi mail ya da telefon bilgilerini de istemek. Böylece kontrol edilebilir. Telefon bilgisini isterseniz yanıtlanma oranı büyük oranda düşer. Yine de çok fazla kişiye ihtiyacınız yoksa yapılabilir. Mail bilgisi daha kolay toplanır. Yanıtlayıcının oturum açarak yanıtlaması yeterli olur. Her anketin başına mutlaka amacınızı ve verileri ne için kullanacağınızı, iletişim bilgilerinizi, anketi yanıtlamanın yaklaşık kaç dakika aldığını yazmanız gerekir. Anketi yayınlamadan önce birkaç arkadaşınıza gönderip onların görüşlerini alın. Çünkü hiç göremediğiniz hataları onlar görür. Düzeltmek için fırsatınız olur.

Ben bu platformları öğrencileri deneme sınavı yaparken de kullanıyorum. Sonuçları tablo şeklinde göstermesi de oldukça kullanışlı. Üstelik şüpheli yanıtlayıcıların yanıtını silebilirsiniz. Son olarak vaktiniz olduğunda diğer öğrencilerin tez anketlerine de katılın derim. Çünkü katılımcı bulmak çile gerçekten. Kevser Bozkurt

Lütfen diğer yazılarımı da inceleyin. https://lisansustuegitim.net/son-yazilar/

Bu yazının tüm hakları saklıdır. Adres göstermeden paylaşım yapanları lütfen bildiriniz.


“Yüksek lisans online anketleri” için bir cevap

  1. Muhammed Avatar
    Muhammed

    Teşekkür ederiz

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: