Her öğrenciye durumuna göre burs veya kredi çıkar. Burs geri ödemesizdir, kredi ise okuldan normal mezun olma tarihinden itibaren 2 yıl sonra ödenmeye başlanır. Yani okulu 1 yıl uzatırsanız mezun olunca 1 yıl sonra ödemeye başlarsınız. 2 yıl alınan kredi 2 yılda, 4 yıl alınan kredi 4 yılda ödenir.

Burs çok istisnai durumda çıkar mesela aynı anda üniversite okuyan 2 kardeş varsa çıkabilir. Kredi başvuran herkese çıkar ama taahhütnameyi onaylamayarak, çıksa da almayabilirsiniz. Peki lisansta Burs-kredi aldınız, yüksek lisansta da çıkar mı? Evet çıkar. Hatta lisansta aldığınız krediyi henüz ödememiş de olabilirsiniz. Her öğrencinin bir kere lisansta, bir kere yüksek lisansta, bir kere de doktorada burs veya kredi hakkı vardır. İkinci lisansınızı okuyorsanız ve ilk lisansınızda kredi- Burs almışsanız artık lisans için kredi-burs çıkmaz. Yüksek lisans için çıkar yine. Son yönetmelik değişikliği ile artık çalışanlara da kredi çıkıyor. Çalışıyor ama maddi destek amaçlı kredi almak istiyorsanız artık alabilirsiniz. Bu arada yüksek lisansta alınan aylık kredi-burs miktarı lisans öğrencilerinin aldığının 2 katıdır, doktora içinse 3 katı verilir. Ödemesi de ona göre olur.

Bu burs ve kredilerin maddi zorluk çeken öğrencilerin okumasını kolaylaştırmak, öğrencileri desteklemek için veriliyor olması lazım ama son yıllarda ilginç bir uygulamaya gidildi. Yönetmelik değişikliği bile değil bir genel kurul kararı ile kredi-bursa yaş sınırı getirdiler. Lisans için 30 yaş; yüksek lisans ve doktora için 35 yaş üst sınırı var artık. Böylece ne kadar fakir olursanız olun 35i geçtiyseniz burs değil kredi bile yok. Hemen evlenip çoluk çocuğa karıştıysan ve onlar biraz büyüyünce kaldığın yerden devam etmek istiyorsan maalesef yalnız yürüyeceksin. Bununla ilgili Gençlik ve Spor bakanlığına sorduğum soruya gelen yanıtı aşağıya bıraktım. Ben de doktorada burs kazandım, paranın yatacağı gün para yatmayınca telefonla arayıp sordum. Yaş sınırı nedeniyle bursumu iptal etmişler zahmet edip haber bile vermemişler. Siz siz olun benim gibi geç kalmayın. Kevser Bozkurt

Bu yazının tüm hakları saklıdır. Adres göstermeden paylaşım yapanları lütfen bildiriniz


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: